Троянски Балкан

Първата ни семейна почивка посветихме на Трявна и околностите. На тръгване си пожелахме следващата ни почивка да бъде в Троянския Балкан. След обстойно търсене на къщи за гости в Троянско избрахме къща в село Шипково. Всъщност бях чувала за селото от дядо ми, който е водил свойте деца там. Той ми разказа подробно за местността. Сега беше мой ред да отида там с моето семейство. Ако трябва да опиша с една дума селото то тя е магия. Тя е навсякъде и най-вече във въздуха, пропит с уханието на цветя и билки. Селото е малко, половината от къщите са празни, безлюдни. Другата половина е пълна с живот, с деца дошли на гости за лятната ваканция и с почиващи като нас. Боби си намери приятелче, колкото него. Ритаха топка, бягаха, тичаха, гониха кокошките, дори едно прасе щяха да пуснат из селото, но дядото на момчето ги спря бързо. Днес селото е различно. По думите на местните и според разказите на дядо преди години то е било посещавано от много хора. Шипково е известно с минералните си извори. Днес почиващите са основно в курортната част, където е басейна. Ние не го посетихме. И въпреки това почивката ни беше невероятна.

Всеки ден, всяка сутрин щом се събудех се учудвах на уханието на въздуха. На това място дишах, дишах чист въздух, свеж и едновременно с това ароматен. Да можех да го затворя в бутилка и да го отнеса със себе си. Към къщата за гости имаше  озеленен двор с люлки за децата. Там прекарвахме голяма част от времето. Докато те закусваха и играеха пиех кафе и се наслаждавах на зеленината. На всички ни хареса много, бяхме свободни, имахме време за всичко, а то течеше бавно, за никъде не бързаше. Нямахме ограничения. Селото ми даде свобода, каквато града не може.

Направихме си и няколко екскурзии в околностите. Посетихме Троян. Централната част на града ми хареса много. Чиста е, има много голям детски парк, където с децата прекарахме един следобед в игри и забавления. Посетихме и музея на художествените занаяти и изкуства в града. Направен е много добре, отвежда посетителите назад в миналото на Троян и разказа историята му. Тъй като обаче през града минава голямо движение въздухът е замърсен. За пореден път се зарадвах, че избрахме да отседнем в Шипково.

В един от дните отидохме до Троянския манастир. В манастира се намира чудотворната икона на Света Богородица Труеручица. За съжаление половината от параклиса беше в ремонт и не успяхме да разгледаме спокойно. Иначе манастира е добре уреден, посещаван е от много хора. Може би заради ремонта или големия брой посетители, или заради откритостта на мястото манастирът не остави следа в сърцата ни, така както Дряновският и Рилският манастир. Затова пък втората половина от деня ни мина много интересно. Посетихме Музея на занаятите в Орешак. Той привлича интереса и вниманието на големи  и на малки. Направи ми впечатление, че  много от експонатите не са под похлупак. Това допълнително доближава посетителите и скъсява разстоянието до тях. И не, децата не ги пипаха, но определено усещането беше друго. На Боби част от залите му харесаха много, гледаше с интерес и не спираше да позира. Особено му харесаха дървените фигури, маските, звънците и ямурлуците, глинените съдове. На мен най-много ми харесаха шевиците. Толкова майсторство и старание е вплетено в тях. Започнах да се интересувам от български шевици докато пишех курсова работа по Етнокултурно ландшафтознание. И ето  сега пред себе си виждах бродерия преживяла времето и запазена до днес.  Пожелавам си някой ден и аз да се науча да бродирам български шевици. Те трябва да пребъдат!Цялата колекция в музея по уникален начин пренася в българския бит и култура от минали години.

Тръгнахме си с изпълнени сърца, с нови впечатления, които дълго ще помним, всички.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s