Виена през очите ми – ден трети

Ето го и ден трети. Започнахме с посещение на Белведере.

Озовала се пред него пред мен се разкри, не само  белият дворец от сънищата ми, но и прекрасната му градина, та нали в превод Белведере означава точно красива гледка. Слънцето осветяваше  двореца и лъчите го правеха още по-бял, а зеленината придаваше хармония и аристократизъм. Отдадох приоритет на  Горен Белведере заради най-голямата колекция на Густав Климт. Неговите картини винаги са ми изглеждали много истински,  като живи. Те  се помещават в две големи зали. Естествено там и хората бяха най-много. Дълго време, не знам колко точно, стоях пред „Целувката”, толкова беше красива и нежна тази картина, че не можех да откъсна очи от нея. Жена приведена, със затворени очи, крехка, отпуснала се в прегръдката на мъжа, изцяло оставила се в неговите ръце, а той силен, спокоен, приел достойно и отговорно ролята си на по-силен, на покровител и защитник,  целите в златно жълто. До „Целувката” беше друга известна картина ‘Портрет на Фритза Рийдър’. Впечатлиха ме очите й, сиви, замислени, тъжни, сякаш не бяха нарисувани, а истински, живи, тревожни. Последва „Градината на слънчогледите”, с цветя, към които имах усещането, че протегна ли ръце ще докосна, топли от слънчевите лъчи, ароматни и пъстри. Картините на известния Климт заслужават да бъдат видяни от посетителите на Виена. Много нежни и  въздействащи те пренасят в света на художника, вдъхновен от женската красота, пълен с любов и мъдрост.

 

Бяхме чели  положителни мнения за сладкарница Oberlaa и решихме да отпразнуваме ранния следобед с парче торта и виенско кафе в така препоръчваното заведение.

След това десертно отклонение се запътихме към Пратера, който нямаше как да пропуснем в списъка си. За търсачите на силни усещания и за децата това е най-забавното и точно място. За мен беше по-интересно да наблюдавам отстрани, да слушам радостните и изплашени възгласи от различните атракции, да попивам атмосферата, събрала  хора от различни възрасти, но с еднакви потребности от забавления на едно място и да се опитам да съхраня емоцията от преживяното за по-дълго.

Преди вечеря решихме да видим осветената сграда на Виенската опера. Отвън на голям екран излъчваха операта, която се играеше. По всяка вероятност част от насъбралото се множество следващия път би избрало удобната седалка и изискана обстановка вътре. Ето как се привличат нови посетители, нерешени от първия път да закупят билети. Послушах малко и бих казала, че в бъдеще, ако ми се отдаде възможност бих посетила едно представление.

Този път вечеряхме в друго заведение в околностите на центъра, след което потеглихме към хотела.

На следващата сутрин имахме само половин ден. По време на закуска в добре познатото ни вече заведение близо до хостела се сетих, че все още не сме оставили нашето пожелание на изпълнената стена с  послания от посетители.

Благодарим ви за топлото отношение, чудесната атмосфера и вкусните ястия, които предлагате. Накарахте ни да се потопим в атмосферата на града и в същото време да се чувстваме и като у дома си.

Теодора и Николай

20.04.2011г.

България

Преди да тръгнем не пропуснахме да хапнем по още едно парче торта в „нашата” Oberlaa.

Ето я Виена през очите ми. Един град, който заслужава да бъде посетен и оценен подобаващо.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s