Градината Монте

През 18 век английският консул Чарлс Мурай купува собственост  на юг от църквата на Монте и създава имение, получило името “Имение на удоволствието” (Quinta do Prozer).

През 1897 Алфредо Родригез купува тази собственост и вдъхновен от палатите, които е виждал по река Рин построява красива къща, която по-късно превръща в хотел наречен Monte Palace Hotel.

Гледката, която се разкрива към заливът на Фунчал и зеленеещи брегове прави хотела често посещаван от важни португалци и чужденци. През 1943 Алфредо Родригез умира и семейството му не продължава започнатото от него. Хотелът затваря врати преди да бъде закупен от финансова институция.

През 1987 тази институция го предава на предприемача Жозе Берадо, който прави дарение на фондация Берадо, създадена от него. Тогава се ражда тропическата градина Монте, която след реконструкция и подобрения, дава възможност на посетителя да се разхожда и оцени природата и чистия й въздух. На нивото на северния вход е построен музей Монте, място за изложба на три етажа.

Тропическата градина Монте се простира на 70 000м2 площ и притежава богата колекция от екзотични растения от четирите краища на света: южноафрикански палми, с колекция от 700 единици представящи повече от 60 различни вида; протеи от Северна Африка, белгийски азалии, цъфтящи от ноември до април, хималайски орхидеи цъфтящи от ноември до май, южноафрикански клавии, с цъфтеж през април, южноафрикански хортензии с цъфтеж юли-декември, австралийски акации, маслинови дървета от Португалия. Това са само някой примери от хилядите видове, които се срещат в градината.

Тропическата градина Монте помага на Фунчал да спечели златен медал от  европейското състезание Entente Florale 2000 организирано от европейската асоциация за цветя и градинарство.

Работно време: всеки ден без 25 декември.

Посещения на градината от 9:30-18ч;

Посещения на музея 10-16:30ч.

Безплатен вход за деца до 15 години.

Транспорт: лифт, такси или автобусите 20,21,22,48.

Препоръчителни са удобни обувки.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s